IZO staklo za A...

Najbitniji dio prozora je IZO staklo, ono čini otprilike 70% površine prozora....

IZO staklo

Najbitniji dio prozora je IZO staklo, ono čini otprilike 70% površine prozora. Najvažnije karakteristike prozora, kao što su toplotna i zvučna , ovise najviše o IZO staklu ugrađenom u vaš prozor. Ovdje ćemo vam obajsniti osnovna svojstva IZO stakla a moramo posebno naglasiti da sva IZO stakla proizvodimo sami u vlastitom pogonu. 

Šta je to IZO staklo?

IZO staklo je stakleno tijelo sastavljeno od više staklenih ploča odvojenih najmanje jednim hermetički zatvorenim međuprostorom koji je ispunjen zrakom ili plinom. Najvažnija svojstva IZO stkla su da zadržava;

- jednaku vrijednost toplinske izolacije

- zadane vrijednosti prolaska energije

- zadane vrijednosti prolaska svjetlosti

- bistrinu i čistoću unutarnjih stakala

- pravilan odraz slike okoliša

 

Struktura IZO stakla

a. staklo
b. međuprostor (zrak ili plin)
c. okvir
d. upijač vlage - molekular
e. prvi zaptivač - butil
f. drugi zaprivač - thikol, silikon..

 

O odabiru stakla koje će se ugraditi u IZO staklo ovisit će skoro sva svojstva IZO stakla. U mogućnosti smo vam ugraditi sledeće vrste stakla u IZO staklo:

1. Float stakla širine od 3-10 mm su ravna prozirna stakla koja se standardno ugrađuju u IZO staklo

2. Laminirano staklo je sastavljeno od dvije ili više ploča float stakla zajedno zalijepljenih folijom. Ovo se staklo prilikom pucanja ne raspada u male komadiće, već ostaje zalijepljeno za foliju i zbog toga se koristi kao sigurnosno staklo.

3. Ornament staklo je dekorativno staklo koje ima neravnu površinu formiranu prema nekom uzorku. Mogu biti bijela ili u boji a najpoznatija su pjesak, mraz, činčila, hrastova kora..

4. Reflektirajuće staklo je ravno staklo koje na jednoj strani ima više premaza metala kojima se postiže efekat ogledala. Dio svjetlosti se reflektira, dio apsorbira a dio prolazi kroz staklo. Najpoznatiji među njima su Stopsoli koji se na tržištu mogu naći u plavoj, bronza i zelenoj boji.

5. Lowe- stakla premazana su  sa strane koja dolazi u međuprostor IZO stakla posebnim filmom koji propušta zračenja kratke valne dužine (sunčeva svjetlost), dok zračenja dugih valnih dužina (IC zračenja) reflektira

6. Troslojna stakla obezbjeđuju najbolju toplotnu izolaciju i zvučnu izolaciju, učinak je najbolji u kombinaciji sa Low-e staklom.

 

Toplotna izolacijai UF-faktor IZO stakla

UF-faktor je koeficijent prolaska toplotne energije tj.parametar koji pokazuje količinu toplote koja se prenosi kroz staklo izraženo u Watima kroz 1m2 staklene površine za 1 stepen K temperaturne razlike između dva prostora. Taj podatak određuje veličinu toplotne izolacije IZO stakla i što je UF-faktor niži toplotna izolacija je veća. Ugradnjom IZO stakla s niskim UF-faktorom postižemo velike uštede na grijanju prostora, a time posredno utičemo i na smanjenje zagađenja okoline. Debljina stakla vrlo malo utiče na UF-faktor ali ga zato upotreba stakla niske emisije (Low-e staklo) drastično smanjuje. Low-e stakla premazana su sa strane koja dolazi u međuprostor IZO stakla posebnim metalnim filmom koji propušta zračenja kratke valne dužine (sunčeve svjetlosti), dok zračenja dugih valnih dužina (IC zračenja) reflektira.  

Zvučna izolacija IZO stakla

Zvučna izolacija stakla najviše ovisi o debljini stakla ugrađenog u IZO staklo. Znači za bolju zvučnu izolaciju upotrebljavaju se deblja stakla a samim tim i teža. Za iskaz zvučne izolacije upotrebljava se indeks ISO (Rw) koji se izražava u decibelima (db). Taj indeks pokazuje koliko neki materijal (staklo) smanjuje nivo buke.