IZO staklo...

IZO staklo je staklo koje je sastavljeno od dvaju ili više stakala odjeljenih međusobno ...

IZO staklo je staklo koje je sastavljeno od dvaju ili više stakala odjeljenih međusobno hermetički zatvorenim međuprostorom (izo komora) koji može biti napunjen zrakom ili plinom. Mnogi su imali uvriježeno mišljenje da je to vakum staklo, no kad bi smo ispumpali zrak, a ne bi napunili međuprostor nekim drugim plinom dobili bi konkavna stakla.

Korištenjem kvalitetnih stakala za proizvodnju IZO stakla zadržavamo slijedeće karakteristike IZO stakla:
* neiskrivljenu vanjsku sliku okoliša
* zadanu vrijednost prolaska svjetla
* zadanu vrijednost vidljivosti
* zadanu vrijednost gubitka energije
* zadanu vrijednost toplinske izolacije

Konstrukcija IZO stakla se sastoji iz:

Staklo - važno je da su stakla proizvedeno ujednačene debljine i da smo pravilno izabrali debljinu stakla prema veličini i svojstvima. O odabranim staklima za proizvodnju IZO stakla će najviše ovisiti i karakteristike IZO stakla.

Međuprostor - je uvijek napunjen zrakom ili "tromim" plinovima kao što su argon, kripton, xenon ili SF6. O vrsti plina direktno ovisi i toplinska izolacija. Što je plin teži to je bolja toplinska izolacija, s time da moramo paziti na širinu međuprostora. Za svaki plin je posebno zahtjevana optimalna širina međuprostora. 

Ornament stakla

Ornament staklo je dekorativno staklo koje se dobiva tako da se tijekom proizvodnje float stakla mustra ili šara uzorka utiskuje na jednu ili obje strane, tijekom prolaska stakla kroz valjke float stakla, a boje mogu biti bezbojna, bronca ili žuta.

- Ornament bijeli

Ornament bijeli neki ga još zovu Arena bijela, ili Ornament griz itd. Zbog gustoće strukture ornamenta vidljivost je dosta reducirana, a dobro propušta svjetlost.

Pogodan za prozore u kupaonici

Sigurnosna stakla

Sigurnosna stakla mogu biti kaljena stakla i laminirana stakla, lamistal. 

Nazivaju se sigurnosnim staklima zato što prilikom loma ne stvaraju oštre bridove na koje bi se mogli ozljediti, već se raspršuju u mnogo sitnih komadića koji nisu opasni ako nije velika visina (kaljeno staklo), ili prilikom loma komadi ostaju vezani uz središnju foliju (lamistal staklo).

Laminirano staklo

Laminirano staklo ili lamistal je sigurnosno staklo sastavljeno od dvije ili više staklenih ploha, te jednog ili više meðuslojeva folije PVB-a (polyvinylbutyral). Folija i staklo mogu biti u različitim bojama i debljinama. Sa višestruko laminiranim staklima postižemo neprobojna stakla, a neprobojnost ovisi o broju slojeva i vrsti folije koji su kategorizirani po sigurnosnim standardima. Gotovo uvijek se laminiraju stakla iste debljine. Lamistal staklo ne samo što ima odličnu čvrstoću već se koristi i kod izrade stakala za akustičku zaštitu prostorija te vatrootpornih stakala. Laminirana stakla ili lamistal imaju izuzetno visok učinak UV zaštite. Laminirati se mogu i odgovarajuća ornamentna stakla, stakla za toplinsku i sunčanu zaštitu, žičana stakla, sigurnosna kaljena stakla i djelomično kaljena stakla. 

LOW-E staklo

Termoizolacijsko staklo LOW-E smanjuje gubitak topline za 60 - 70% u usporedbi sa standardnim izostaklom.

Uzrok je vrlo tanak ali izuzetno djelotvoran funkcionalan sloj od plemenitog metala koji u infracrvenom području djeluje kao reflektor. 

On se nalazi u staklu na površini koja je okrenuta prema prostoru između stakla.

Svjetlost i sunčevo zračenje mogu skoro neometano dospjeti u prostor, ali toplinsko zračenje može napustiti isti u samo malom opsegu. 

Pomoću solarnih dobitaka na toplini (q-vrijednost) i malenih toplinskih gubitaka (k-vrijednost), 

LOW-E je u stanju sunčevu energiju učiniti korisnom za specijalno pozitivnu toplinsku bilancu (Keq-vrijednost) zgrade.